Kaikki alkoi siitä, kun nuoripari Rotola-Pukkila osti lahjakorteilla työkaluja

Pentti ja Kaija Rotola-Pukkila aloittivat yritystoiminnan elokuussa 1965. Pentillä oli takanaan pari vuotta töitä huonekalutehtaassa ja Ilmajoella käyty puuseppäkurssi. Kaija toimi ennen yhteisen yrityksen alkua keittäjänä Ilmajoen karjatalouskoululla.

Molemmat ovat lähtöisin maaseudulta, joten tottumus kovaan työhön ja yrittämiseen tuli jo lapsuudesta.

Mitään alkupääomia ei kummallakaan ollut, joten häälahjoina tulleet lahjakortitkin käytettiin ensimmäisten työkalujen ja tarvikkeiden hankintaan. Kolme ensimmäistä vuotta yritys toimi vuokratiloissa ja vuonna 1968 päästiin oman katon alle.

 

Timantti hioutuu

Suosikkeja halki vuosikymmenten

Ensimmäisiä tuotteita olivat lipasto ja kampauspöytä. Yritys keskittyi kuitenkin jo varhaisessa vaiheessa puupintaisiin kirjahyllyihin sekä myöhemmin hyllystösarjoihin. Täydentäviä artikkeleita ovat olleet sohvapöydät ja komerot.

Aluksi puulajeista suosituimpia olivat eksoottiset tiikki, mahonki ja palisanteri. 70-luvulla tulivat tummat sävyt muotiin petsatun koto- tai tammiviilun muodossa. 80-luvun alkupuolisko oli koivun nousua ja loppupuolisko pyökin. 90-luvun värejä olivat edelleen pyökki sekä uutena värinä kirsikka.

TIMANTTI-tuotenimi otettiin käyttöön 70-luvun alussa. Ensimmäiset TIMANTIT olivat perinteisiä kolmiosaisia kirjahyllyjä. Nämä pysyivät tuotannossa aina 80-luvun loppuun. Mallit uusiutuivat aika ajoin ja kokoonpano oli aina vakio. Sellaiset mallit kuin TIMANTTI 1, TIMANTTI 10, TIMANTTI 10 lux ja TIMANTTI 100 lux löytyvät vieläkin tuhansista kodeista.

70-luvun lopussa ja 80-luvun alussa perinteinen kolmiosainen kirjahylly sai nopeasti väistyä uusien suuntausten alta. Suosioon tulivat nykyisenkaltaiset hyllystösarjat. TIMANTTI 3600 oli aikoinaan vakava yritys, mutta ehkä aikaansa edellä. TIMANTTI 700 oli jo hyvä tuote, mutta sen muotoilu ja reunojen laatu kaipasi vielä parantamista.

Niinpä tehdas ryhtyi suunnittelemaan muotoilultaan ja laadultaan korkealuokkaista hyllystösarjaa. Tämän suunnittelutyön tulos, TIMANTTI 800 tai tutummin pelkästään TIMANTTI, sai alkunsa 1984. Aluksi osia oli alle 20 ja puulaatuina olivat koivu ja petsattu tammi. Pyökki tuli mukaan jo parin vuoden jälkeen ja mahonki 90-luvun alussa. Uusia puulaatuja on senkin jälkeen tullut tasaiseen tahtiin aina kulloisenkin trendin mukaan.

 

Huonekaluliikkeitä ja liikkeitä vientimarkkinoilla

P.Rotola-Pukkila Oy:n asiakkaina ovat kotimaassa toimineet yksityiset huonekaluliikkeet. Useat asiakassuhteet ovat alkaneet jo 70-luvulla. Aikoinaan on tehty yhteistyötä myös eri ketjujen kanssa.

Vientitoiminta alkoi jo 70-luvulla, mutta sen merkitys väheni viime vuosikymmenen vaihteeseen tultaessa. Aluksi tärkeimmät maat olivat Norja ja Ruotsi. 90-luvun alussa kotimaan heikko kysyntä toimi sysäyksenä vientimarkkinoiden etsimiselle. Vientiä on ollut useaan maahan eri maanosissa. Nykyisin tärkeimmät vakiintuneet vientimaat ovat Ruotsi ja Norja. Pieniä tavaramääriä menee myös Venäjälle, Puolaan sekä Baltian maihin.

 

Ihmisiä, vuosia ja kasvua

Aivan aluksi Pentti ja Kaija tekivät töitä kahdestaan, mutta pian tarvittiin lisää työvoimaa. Henkilökunnan määrä lisääntyi nopeasti 70-luvun aikana kolmeenkymmeneen, 90-luvun puolivälissä saavutettiin 40 hengen raja. Syynä oli toiminnan voimakas laajentuminen vientiin ja uusien, paljon työtä vaativien, erikoisosien määrän lisääntyminen.

Useat työsuhteet ovat kestäneet hyvin pitkään, jopa vuosikymmeniä. Tämä osaltaan mahdollistaa korkean osaamisen tason, joka sitten näkyy tuotteiden korkeana laatuna.

 

Vilkasta toimintaa ja lisää neliöitä

Ensimmäinen oma, vuonna 1968 valmistunut halli oli noin 500 neliötä. Toiminta vilkastui kuitenkin nopeasti ja jo seuraavana vuonna rakennettiin lisää. Laajennuksia on tehty siitä asti säännöllisesti, nyt (2012) P. Rotola-Pukkila Oy toimii moderneissa 20.000 neliön tiloissa.

 

Merkkipaaluja vuosien varrelta

1968 ensimmäinen oma halli 500 neliötä 1969 laajennus noin 500 neliötä

1971 erillinen pintakäsittelytila noin 440 neliötä. Tällä hetkellä tässä rakennuksessa toimii viilutyöosasto.

1973 kasausta, varastoa, konttoria ja sosiaalisia tiloja varten rakennettiin noin 1800 neliön halli.

1978 2000 neliön halli, johon sijoitettiin pintakäsittelylinja, kasaus sekä varasto- ja lastaustilaa.

1982 puutyöosasto uusittiin ajanmukaiseksi. 1968 ja 1969 rakennetut tilat purettiin ja tilalle nousi uusi korkeampi ja paloturvallisempi rakennus. Pahveille tehtiin noin 300 neliön varastotila, joka nykyään toimii normaalina varastotilana.

1982 Pentti ja Kaija Rotola-Pukkila vastaanottivat Kauhajoen Yrittäjät ry:n myöntämän "Vuoden yrittäjä" arvonimen.

1984 nykyinen Timantti 800 hyllyjärjestelmä sai alkunsa. Ensimmäiset värit olivat valkolakattu koivu ja tumma tammi.

1986 tuleva suosikkiväri, pyökki, tuli mukaan kolmantena puulaatuna.

1987 valmistuivat esittely- ja kokoustilat.

1989 rakennettiin noin 1000 neliön raaka-ainevarasto, joka toimii edelleen myös vastaanotto- ja purkaustilana. Samalla remontoitiin ja nykyaikaistettiin paja ja viilutyöosasto.

1990 rakennettiin lisää varastoa ja lastaustilat tehtiin uuteen paikkaan.

1991 tuhoutui tulipalossa puruvarasto, joka rakennettiin uudestaan. Tapaus aiheutti tuotantoon noin kuukauden katkoksen, mutta varaston ansiosta toimitukset sujuivat lähes normaalisti.

1991 alkoi vienti Ruotsiin.

1992 neljäntenä puulaatuna tuli mukaan mahonki

1996 viides puulaatu, kirsikka, otettiin tuotantoon heti alkuvuodesta. Väristä tuli nopeasti hyvin suosittu.

1996 laajennettiin pahvien varastointitilaa sekä parannettiin raaka-ainevaraston purkaustiloja.

1998 valmistui halli, joka toimii valmiiden tuotteiden varastointitilana.

2000 kuudes puulaatu, Natur koivu otettiin tuotantoon.

2000 laajennettiin jälleen varastotiloja, tarpeen aiheutti uusi kuudes puulaatu. 1800 neliön laajennuksen jälkeen tiloja käytössä noin 13.000 neliötä, josta suurin osa varastoja. Uusissa tiloissa toimii myös lähettämö ja osa konttoritoiminnoista.

2000 Puolan tytäryhtiön, Meble Finlandian, rakennusprojekti valmistui ja huonekalumyynti pääsi alkamaan uusissa tiloissa elokuussa.

2000 Suomen Liikemiesyhdistys valitsi yhtiön perustajan, toimitusjohtaja Pentti Rotola-Pukkilan, vuoden liikemieheksi. Nimitys oli ensimmäinen huonekalualalle. Pentti Rotola-Pukkilan liikemiesyhdistyksessä 11.9.2000 pitämän puheen voit lukea tästä.

2001 Ruotsin ja Suomen EuropaMöbler-ketju palkitsi P. Rotola-Pukkila Oy:n yhtenä vuoden parhaista tavarantoimittajista. Palkitseminen tapahtui EM ketjun vuotuisilla messuilla Jönköpingissä 14.8.2001. Perusteluissa mainittiin: "P. Rotola-Pukkila Oy on uutena tavaratoimittajana noussut suoraan kymmenen parhaan joukkoon ja yhteistyön kehitysmahdollisuuksien arvioidaan olevan erittäin hyvät".

2001 toteutettiin laajat koneinvestoinnit viilutyöosastolle. Hankintojen jälkeen saavutimme korkeimman mahdollisen teknillisen tason, joka näkyy entistäkin parempana laatuna.

2001 Alkoi vienti uudelleen Norjaan. 

2001 tuotesuunnittelu ja kehitystyö oli erityisen aktiivista Timantti-sarja laajeni monilla uusilla osilla. 

2002 EuropaMöbler-ketju palkitsi toistamiseen P. Rotola-Pukkila Oy:n yhtenä vuoden parhaista tavarantoimittajista. Palkitseminen tapahtui EM ketjun omilla messuilla Jönköpingissä 15.8.2002.

2002 P. Rotola-Pukkila Oy:ssä toteutettiin suunnitelmien mukaisesti sukupolvenvaihdos. Pentti ja Kaija Rotola-Pukkilan pojat Mikko, Pauli ja Hannu ostivat yhtiön koko osakekannan. Uutena toimitusjohtajana aloittaa Mikko Rotola-Pukkila ja Hannu Rotola-Pukkila toimii hallituksen puheenjohtajana.

2002 Seitsemäs puulaatu tuli mukaan tuotantoon EuropaMöbler-ketjun esityksen perusteella. Luonnonvärinen tammi tuntee tuotannossamme lyhyen ja ytimekkään ruotsinkielisen nimen EK. Tämä tammiväri on suosittu varsinkin Ruotsissa, mutta myös kotimaassa on kysyntää.

2003 EM-ketju (ent. Europa Möbler) palkitsi jo kolmannen kerran peräkkäin P. Rotola-Pukkila Oy:n yhtenä vuoden parhaista tavarantoimittajista. Palkitseminen tapahtui EM-ketjun omilla messuilla Jönköpingissä 20.8.2003. Tällä kertaa saimme vastaanottaa vuoden parhaan tavaratoimittajan diplomin. Palkinto on arvokkain EM:n myöntämä huomionosoitus.

2003 Lokakuussa valmistui 400 neliön kasausosaston laajennus. Tällä osastolla valmistuvat kaikki laajakulmatelevisiolle tarkoitetut elementit.

2003 P. Rotola-Pukkila Oy hankki omistukseensa naapurikiinteistön, johon siirrettiin myöhemmin omat paja- ja korjaamotoiminnot. Kaupan myötä yrityksemme sai lisää tilaa yli 1000 neliötä ja tonttimaata tulevaisuuden laajenemistarpeisiin lähes hehtaarin verran.

2004 Toinen Valtiovarainministeri Ulla-Maj Wideroos ja kansanedustaja Lasse Hautala kävivät Kauhajoelle suuntautuneella kuntavierailullaan tutustumassa yritykseemme.

2004 Puruvarastomme kärsi jonkin verran vahinkoa aamuyöllä tapahtuneessa tulipalossa. Todennäköisenä syttymissyynä oli edellisenä päivänä sirkkeliltä lähtenyt kipinä. Palo rajautui pelkästään puruvarastoon ja näin aiheutti onneksi verraten pienen vahingon. Onnettomuuden takia puutyöosastolle tuli pölynsuodatuksen korjauksen ajaksi noin viikon seisokki, mutta muut toiminnot pyörivät täysin normaalisti. 
Haluamme kiittää Kauhajoen VPK:ta ripeästä toiminnasta sammutustyössä.

2004 Ensimmäinen osa suurta 3400 neliön laajennusta valmistui. Saimme varastotilaa valmiiksi noin 660 neliötä.

2005 Uusi lämpökeskus kytkettiin käyttöön. Laitteiston toimitti Vaasan Kuljetuskanavat Oy

2005 Heti keväällä jatkui laajennushankkeemme. Kesällä purimme vanhan lämpökeskuksen sekä puruvaraston ja tilalle tuli uusi puutyöosasto. Työt uudella osastolla aloitettiin konelinjan osalta elokuussa. Näin koko 3400 neliön rakennushanke tuli saatetuksi loppuun ja tämän jälkeen toimitiloja oli yhteensä noin 20.000 neliötä.

2005 Syksyllä ohjelmaan otettiin jälleen uusi puulaatu -  Pähkinä. Uutuus oli ensi kerran esillä syksyn Habitare messuilla.

2006 Kesällä tuli uusi Proline mallisto markkinoille.

2008 Norjan vienti sai lisää voimaa toisen ketjusopimuksen myötä. Skeidar AS aloitti Regalin myynnin.

2009 Huolellisten testien ja kokeilujen jälkeen julkaisimme uuden valkoisen värin molemmissa mallistoissa. Uutuuden materiaali on suomalainen koivu, joka on sekä kuultopetsattu, että valkolakattu. Ensiesittely tapahtui Habitare 2009 näyttelyssä.

2009 Rakensimme pienen varaston, johon pystymme ottamaan vastaan kesäaikana polttobrikettejä talven tarpeisiin. 
P. Rotola-Pukkila Oy käyttää lämmityksessä pelkästään kotimaisia, uusiutuvia, puupohjaisia energialähteitä. Samalla toteutimme noin 500 neliön pahvivaraston, koska tarvitsimme varastotilaa uudelle värille.

2010 Uutuustuote PRIME näki päivänvalon Tukholman huonekalumessuilla. Mallin alkuversio oli esillä jo vuosi aikaisemmin.

2011 Mallisto laajeni jälleen, kun Timantista ja Regalista tuli musta saarni uudeksi vaihtoehdoksi. Musta väri on mukana kaikissa suorissa elementeissä ja sitä elävöitettiin satiinilasihyllyin ja LED-valoin. Habitaresta saatu palaute oli todella positiivista ja kävijät olivat yllättyneet miten modernilta tämä uusi ilme näytti.

2012 Lähdimme kokonaan uuden materiaalin pariin, kun esittelimme maalatun valkoisen värin kuultovalkoisen rinnalle. Maalauksessa käytetään pelkästään ympäristöystävällisiä maaleja, pohjaan UV ja pintaan ruiskutettava vesiohenteinen maali. Tämä uusi väri on sävyltään hyvin puhdas valkoinen, joten sen yhdistely muihin huonekaluihin on helppoa. Kokeilepa VBB ohjelmalla millainen lopputulos tulisi vaikkapa yhdistelemällä valkoiseen mustaa tai puuvärejä!

2014 Esittelimme uuden puulaadun Norjan markkinoille. Valkolakattu tammi on uusin trendiväri, joka tuli suosioon ensin Norjaan ja sitten myöhemmin myös Ruotsiin.

2014 Otimme hyllystöjen rinnalle aivan uuden tuoteryhmän, nimittäin sisustus- ja saunapaneelit. Syksyn 2014 aikana rakensimme kattavan jälleenmyyjäverkon maamme eri puolille.